Poradna Pevné disky interní


Autor: zartax | Vloženo: 10.10.2016 000 18:55 | Témata: Poradna Pevné disky interní

zartax

zartax

Ssd

Dobrý den jaký ssd disk pouze na windows a zakladní ovladače
děkuji za odpověď

  • chimerababel

    chimerababel

    10. října 2016

    záleží k čemu jej budete používat, jestli jenom na rychlí boot systému a aplikací nebo i na rychlejší práci s náročnějšími programy a hrami? Zároveň taky záleží jestli to bude vaše jediné primární úložiště na data a jaká kapacita je tedy pro vás ideální? Zde takový etalon střední třídy https://pevne-disky.heureka.cz... nebo o něco menší, ale spolehlivější https://pevne-disky.heureka.cz... nebo kdyby vám ani 250Giga nestačilo https://pevne-disky.heureka.cz...

    PS: Pokud se vám byla moje odpověď užitečná, prosím oceňte ji kladný hodnocením zde na heuréce zlepšíte mi tím můj rank, díky :-)

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (3)
    • Ne
    • zartax

      10. října 2016 - zartax

      mam ješte jeden hdd 2tb potřebuju to jenom protoze mi sistem zacal zatezovat disk a ten nestíha pokazde je to pomalejsi s novou verzi windowsu takze jen na windows a ovladače a antivir


    • chimerababel

      10. října 2016 - chimerababel

      Tak ten druhý je ideál a zbyde prostor i na důležité programy a nejen na antivir, mám jej osobně a boot systému do 10sek i z biosem...


  • Ferdinand

    Ferdinand

    31. října 2016

    Taky bych se zeptal:
    Když chci nahradit starý HDD ve stolním PC novým SSD, tak co by to všechno obnášelo?
    Lze SSD disk rozdělit na oddíly?
    Hlavní důvodem je rychlost přístupu na disk, kapacita nového SSD disku by mohla být ekvivalentní s kapacitou stávajícího HDD disku.
    Stávající HDD: WDC WD5000AAKS-60Z1A0, 450 GB, IDE, 3.5"
    Uvažuji o SSD: Kingston Now UV400, SUV400S37, 480GB, SATAIII, 2.5"
    Děkuji za odpovědi.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • chimerababel

      31. října 2016 - chimerababel

      Problém to není předpokládám, že systém máte Windows 7 nebo novější, jednoduše jej zapojíte jako standardní disk přes SATA kabely, rozdělit samozřejmě jde. Pokud budete systém znovu instalovat tak tím lépe (dá se samozřejmě na klonovat, ale lepší je čistá instalace. V Biosu pokud jej vaše deska podporuje bych před instalací zvolil AHCI mód pomáhá při práci z SSD diskem, pokud ne nechal bych SATA. Starý disk bych nechal na data jako archív dat co nejsou tolik potřeba (filmy, fotky, hudbu).


    • Ferdinand

      1. listopadu 2016 - Ferdinand

      OS je Windows 7 Professional x64.

      K vybranému SSD disku budu potřebovat i nějakou redukci, abych ho mohl nasunout na místo původního HD?

      No, čistá instalace... hm... pak znova tolik zbytečného času stráveného než se tam nainstalují tisíce aktualizací... :-/
      Pak 2 dny než tam znova nainstaluji všechny aplikace a nastavím je. Nemluvě o tom, že při tom mohu ztratit jejich licence - ty jsou přece vázány na jeden konkrétní PC = jeden harddisk, není to tak?

      AHCI mód v BIOSu: to nevím, musím se na to mrknout.

      Kdybych ten původní HDD chtěl nechat na ty zálohy, tak existuje nějaký obal, do čeho by se dal strčit, aby byl externě použitelný přes klasický USB výstup? Nikde jsem totiž nic takového nenašel - viděl jsem jen krabičky pro disky 2,5" ale pro velikost 3,5" nic.


    • chimerababel

      1. listopadu 2016 - chimerababel

      Zdravím, no jestli budete nebo nebudete přeinstalovávat systém je samozřejmě vaše věc, výhody přeinstalování vzhledem k následnému používání SSD jsou bez diskuze. U mne při prvním použití SSD disku ze naklonování systému Acronis True Image a následnou čistou instalací dělal 10 sekund při spouštění.

      Licenece jsou sice vázány na jeden PC, ale to i Windows a změna úložiště s tím nemá co dělat, Windows (product key) jsou vázány na základní desku a ostatní programy to z pravidla odvozují od Windows (product key) nebo desky.

      No SSD disk si do stávajícího PC můžete přidat za pomoci rámečku nebo jako já oboustrannou přilepit na stávající disk (nic se v něm netočí není co poškodit používám 7let.

      Starý disk bych s PC nevytahoval a nechal si zapojený jako ten záložní, externí bych zněj nedělal sice to jde, ale cena ku výkon se nevyplatí.


    • Ferdinand

      1. listopadu 2016 - Ferdinand

      Nerozumím tomu naklonování: když udělám klon, tak to bude se vším všudy, tzn. jak OS, tak Programy, a také Data, včetně kompletního Registru. Tento "celistvý obraz PC" se pak aplikuje 1:1 na nový harddisk, který by měl jako Master - to nevím, jak se nastavuje (a starý disk pak tím pádem mohu smazat resp. znova naformátovat a ponechat v PC jako Slave). Co teda myslíte pod tou "čistou instalací"?
      Má se formátovat i ten nový SSD disk jako se to dělá u klasických HDD?


    • chimerababel

      1. listopadu 2016 - chimerababel

      No klonování je přesně jak jej chápete, no a čistá instalace je CD nebo flashka a normálně naistalovat. Z uživatelského pohledu je příznivější to naklonování, master a slave ve Windows 7, s moderní deskou a objema disky na SATA, na 90% řešit nemusíte. Nevýhoda klonování z klasického HDD na SSD je to, že se to nemusí povést dobře a systém na SSD nepoběží korektně nebo tak rychle jak by mohl...


    • chimerababel

      2. listopadu 2016 - chimerababel

      Zde najdete nástroj na klonování disků https://ulozto.cz...


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.