Poradna Pevné disky interní


Autor: Mluno | Vloženo: 14.03.2013 000 18:06 | Témata: Poradna Pevné disky interní

Mluno

Mluno

Kapacita

Já jsem tady asi před týdnem psal (přes to pole nahlásit chybný údaj) o chybně udané kapacitě. Navedlo mě na to to, že některé disky mají údaj 4000gb a některé (včetně tohoto) 4096gb. Tak jsem se vydal na stránky výrobce, kde jsem hledal, kolik ta kapacita teda má být.
Takže když na stránkách http://www.seagate.com/ naleznete tento disk a dáte si jeho specifikace, můžete si stáhnout uživatelskou a programátorskou příručku. V té uživatelské nic moc neni (počet sektorů a přesná kapacita uživatele ani nezajímá, to je starost počítače), ale v té programátorské (http://www.seagate.com...) je na straně 11 v tabulce 1 v jejím druhém řádku (nepočítám-li záhlaví) uvedeno "Guaranteed sectors: 7,814,037,168", při čemž velikost sektoru je emulována 512 bajtů (i když interně je jich čtvrtina a jsou po 4KB). Takže, když se to vynásobí, vyjde 4.000.787.030.016 bajtů. Pokud přijmeme desetinné gigabajty je to tedy 4000 nebo možná 4001 (zaokrouhlení) gigabajtů neformátované kapacity k dispozici cílovému systému (počítač, video a pod.) - tak se ukáže třeba v linuxu. Protože windows používá dvojkové gigabajty (jak se donedávna prosazovalo a všichni jsme se to tak učli ve škole, a možná se to ještě někde takto učí), ukazuje 3726GB kapacity.
Takže buď 4000 nebo 3726 giga (podle zvolených jednotek, pro disky se ale už mnoho let používá desítková soustava a je to už i v normách), ale v žádném případě ne 4096. To by vypadalo, jako že chcete zákazníka ošidit o 96 gigabajtů.

  • Anonymní uživatel

    Anonymní uživatel

    21. března 2013

    To je trapny prispevek, dnes uz i dite chape to, ze kdyz nekdo koupi disk, nedostane velikost, ktera je udavana. Pokud to vase hlava nebere, reste si to soudne a nehrajte si na maniaka na forech :D

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (4)
    • Ne (4)
    • Mluno

      21. března 2013 - Mluno

      Asi jste nepochopil o co mi šlo. Mě nejde o to, že 4 terabajty jsou 3,7. To je na jinou diskuzi, já osobně si myslim, že je dobře, že dekadické dělení jednotek zvítězilo nad tím dvojkovým, a že 4T jsou stejný násobek u bajtů jako třeba u wattů. (Mimochodem asi víte že IT technik se pozná podle toho, že pro něj má kilometr 1028 metrů.) Chyba je tady na straně programů (včetně OS Windows), které tuto normu nevzaly v potaz.
      Naopak jsem šel až do datasheetů výrobce a napsal jsem sem z něj to číslo, které naopak ukazuje, že člověk dostane o něco málo více (cca 787 mega), než udává výrobce v letáku. A běžný uživatel těžko něco postřehne, protože režije souborového systému si uloupne slušnou porci, pak je tu to odlišné měření, zabraný (nealokovatelný) cylindr mezi partition (teda to platilo před 10 lety, třeba je to dnes jinak).
      Šlo mi o to, že ve specifikaci ZDE na heuréce je číslo (4096), které je odlišné od specifikace výrobce (4000). Tedy něco, čemu se řiká chybný údaj. A vim, že to nikdo neřeší, ani já bych to neřešil (prostě 4TB), kdyby tady nebyly dvě skupiny disků s kapacitami 4000 a 4096, to mj. trochu znesnadňuje vyhledávání (naštěstí se dá zadat rozmezí) a zajisté mate uživatele, notabene, když to možná znamená totéž (stálo by za to, podívat se i na ty ostatní, já to dělat nebudu, protože narozdíl od tohoto, ty ostatní jsem kupovat nechtěl). Kdyby všechny 4TB disky tu měly 4096 nenapadne mě to řešit, stejně jeko kdyby měly 4000. Takle jsem se holt začal pídit po tom, kde je pravda.
      To, že by rozezlený uživatel reklamoval disk kvůli rozporu s inzerovanými vlastnostmi (záleží co maji v parametrech ty obchody, které heuréka agreguje), to by asi byl extrém. Naštěstí přesné číslo uživatele nezajímá a počítač (či podobný přístroj) si ho od disku zjistí sám, na to má od programátorů prostředky.


    • Anonymní uživatel

      21. března 2013 - Anonymní uživatel

      heureka primarne slouzi k porovnavani cen a ne k tomu, aby se zde clovek koukal na parametry, ktere ve finale stejne musi kontrolovat az tam, kde disk bude kupovat. (logicke)

      Pokud je to pro vas takovy problem, heureka ma moznost zaslat pozadavek pro opravu udaju (sekne specifikace a funkce "napiste nam"), ale psat tohle do poradny je hovadina :D.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.