Poradna Samsung 850 EVO 250GB, MZ-75E250B

Autor: | Vloženo: 04.02.2016 000 16:59 | Témata: Poradna Samsung 850 EVO 250GB, MZ-75E250B

Výměna

Uvažuji o nějakém SSD disku,současný HDD mám rozdělený na dva oddíly abych při formátování a přeinstalování systému nepřišel o všechna data.Je to možné i u těchto disků,nebo je v tom nějaký problém?
Za odpovědi předem děkuji.

  • poletucha

    poletucha

    11. března 2016

    Zdravím,
    sám jsem to měl nastavené stejně.
    Použil jsem program Samsung Data Migration, který zkopíroval na SSD pouze oddíly nutné pro funkci Windows, je však možné že by přenesl i oddíl s dokumenty, kdyby bylo na SSD dostatek místa.
    Nevýhodou může být že nelze v tomto programu migraci dat nijak ovlivnit, probíhá plně automaticky.
    Po přenesení systému na SSD bude potřeba ještě odstranit systémové oddíly na starém disku, rozšířit oddíl s daty a nastavit v biosu bootovaní z SSD.
    Odstranění, popř. rozšíření oddílů na starém disku lze provést např. s programem GParted, po nabootovaní z CD či USB. V mém případě jsem smazal veškeré oddíly na starém disku pomocí GParted (Windows se nechtěl spustit se dvěma připojenými syst. disky), nabootoval systém z nového SSD, vytvořil nový oddíl na starém disku přímo z Windows a následně na něj zpětně zkopíroval veškerá data ze zálohy. Rozšířeni oddílu v programu GParted by trvalo pravděpodobně mnohem déle, pomocí vestavěného nástroje ve Windows jsem to nezkoušel.
    Každopádně Vám doporučuji zálohovat veškerá důležitá data na záložní disk, ještě před započetím práce.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne (1)
    • poletucha

      11. března 2016 - poletucha

      Ještě dodám že je dobré zkontrolovat zda jsou přenesené oddíly na ssd zarovnané po 4kB sektorech. Pokud tomu tak není pak bude výkon disku při práci s malými soubory výrazně horší.
      U mně bylo po migraci přes Samsung Data Migration potřeba provést zarovnání systémového oddílu, použil jsem k tomu live-cd Partition Wizard Bootable CD Free Edition, který fungoval bezvadně, ke stažení zde:
      http://www.partitionwizard.com...
      např. pomocí nástroje Unetbootin lze stažený obraz disku iso použít i na USB flash disku.

      Výše uvedený Partition Wizard lze použít i k migraci dat na SSD, přičemž nabízí více možností přizpůsobení nežli nástroj od Samsungu, nezkoušel jsem to však.
      Na jejich stránkách je ke stažení i verze pro použití přímo ve Windows. Live-cd/usb verze je nutná pouze pro práci se systémovým diskem, jehož oddíly nelze(/není vhodno) za běhu Windows upravovat.


    • poletucha

      11. března 2016 - poletucha

      Ještě nějaké info ohledně zarovnání oddílů

      http://us.hardware.info...


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.